Pročitajte kako na dva kotača istražiti divnu Slavoniju!

Aktualno

Želiš li vidjeti najljepše konje, odmoriti se u stoljetnom perivoju, kušati najbolja vina, zadati si izazov planinarenja, okinuti par panoramskih selfija kroz vinograde, nabrati malo ruža, iskovati vlastite novce i vratiti se kući s brdom lijepih uspomena? I to na dva kotača?

Zlatne ravnice, zeleni brdski usponi, doline i gore, šumski djevičanski predjeli i brojni vinogradi ispresijecani sa stotine kilometara biciklističkih staza čekaju te ovog proljeća i ljeta.

I ne, nisu sve staze puka ravnica, jer ova slavonska županija nije tipična destinacija ravničarske topografije, već je u pravilnom omjeru bogata i gorjem i šumskim stazama, i brdskim terenima te mirisnim vinogradima, ukusnim restoranima i vinskim podrumima, a poželiš li osim ciklo potrage malo planinariti u srcu Slavonije – može i to!

Pripremi sportsku laganu odjeću i obuću, nešto dobre volje, malo kondicije te se sretno odvezi stazama ravnica i finih vinorodnih uspona, putevima dobre kapljice i još bolje hrane, a kad si već na proputovanju Požeško – slavonskom županijom, posjeti par zgodnih atrakcija koje ne vidiš svaki dan:

Provezi se stazama lipicanca i odmori u hladu stoljetnog perivoja Lipika

Upoznaj romantičan stoljetni perivoj Lipika i prirodni izvor ljekovite termalne vode u kojima su se blaženo kvasili stari Rimljani. Saznati ćeš da je višestoljetna tradicija u liječenju bazirana na ljekovitim svojstvima vode koja ima stalnu temperaturu izvorišta od 60 °C.
Tu je i zatvoreni bazen s gejzirima i slapovima, podvodna masaža te biserna kupka u mramornim kadama. Za potpuni doživljaj, posjeti i Državnu ergelu Lipik i uživaj u prekrasnim lipicancima.

Okušaj se u kovanju vlastitog novca u Pakracu, napravi selfie kod Kiss spota, i zaplaninari usred ravnice

Zastaneš li u Pakracu, otkrit ćeš Park i očuvano vlastelinstvo Janković iz 18. stoljeća.Slobodno napravi selfie pored ploče s natpisom „This is a good kiss spot” i izljubi se s dragom osobom. Posjeti vlastelistvo Janković i informiraj se o malom srebrnjaku koji se kovao u Pakracu, i koji je u srednjem vijeku bio platežno sredstvo ne samo Slavonije već i Mađarske, Slovenije, Rumunjske i Bosne, te ponesi kući vlastiti primjerak iskovanog novca.

Poželiš li ostati dulje, svrati do čarobnog Omanovca koji se nalazi na obrocima Psunja (655 m.n.v), istraži njegove planinarske staze i odmori se u Planinarskom domu Omanovac koji je prije nekoliko godina bio proglašen najljepšim u Hrvatskoj!

Misliš li još uvijek da je Slavonija samo ravnica ?

Provozaj se slavonskom Atenom – svrati u prekrasnu baroknu Požegu

U Požegi možeš uživati neometano u biciklističkoj vožnji duž cijelog grada koji je sjajno opremljen i prilagođen biciklistima, a od zanimljivosti kojima grad obiluje posjeti gradsku jezgru grada, Gradski muzej Požega, Dijecezanski muzej, crkvu sv. Lovre, katedralu sv. Terezije Avilske, i na licu mjesta doznaj zašto se za Požegu uvriježio naziv slavonska Atena.

 

Tu se u istom krajoliku dodiruju brežuljak, planina i ravnica, a Požega je ujedno jedan od jedinstvenih gradova, u kojem se vinogradi uzdižu nestrpljivo već iz dvorišta kuća prema Požeškoj gori. Istraži jedan od najljepših baroknih slavonskih gradova!

Odbicikliraj oko vinograda opletenog ružama i cvijećem u Pleternici

Je li opojniji okus finog vina ili miris ruže, doznat ćeš u Pleternici kroz poseban doživljaj kojeg možeš upravo u svibnju istražiti u Pleternici naturističkoj atraciji zvanoj Cesta ruža i vina. Pleternica je poseban ciklo raj, jer je mjesto doslovno premreženo bike stazama a glavni spektakl su vinogradski vrhovi Starac i Klikun, na kojima možeš degustirati vinogradarski doručak, i probati vrhunska vina.

Kutjevo – najpoznatiji vinski trg u jednom od najljepših slavonskih gradića i naljepši pogled na vinograde

 

Svrati na glavni gradski kutjevački trg koji je u počast finoj kapljici nazvan Trgom graševine. Prve trsove graševine u Kutjevo su donijeli Cisterciti ili „bijeli fratri“ koji su ovdje obitavali daleke 1232. godine, iz koje je i čuveni vinski podrum, nezaobilazna točka gradske turističke ponude. Vino se u bačvama ovdje čuvalo stoljećima, a zidine podruma prema legendi čuvaju i poznatu prpošnu priču slavonskog baruna Franje Trenka i carice Marije Terezije.

Dvorac Kutjevo

A tu je i vidikovac Vile Vinkomir

Provezeš li se kroz Kutjevo, ne propusti đir do vile Vinkomir na istoimenom brdu, s nezaboravnim selfie-om i panoramom pitomih obronaka uređenog vinogorja, koju mnogi smatraju za jedan od najljepših pogleda na okoliš u ovome dijelu Slavonije.

U Velikoj svrati do Papuka, prošeći do srednjevjekovne utvrde iz trinaestog stoljeća

Skriveno blago Zlatne doline pronaći ćeš i u ljupkoj općini Velika. Njen prvi atribut je sve omiljeniji Park prirode Papuk. Njegovu površinu veličine 336 km², obilježava geološka i biološka raznolikost te vrijedna kulturno-povijesna baština zbog čega je i postao član Europske i Svjetske mreže Geoparkova, a time i prvi geopark u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a.

Možeš se popeti do Veličkog starog grada (452 m.n.v.) s kojeg se pruža panoramski pogled na cijelo naselje Veliku i njezinu okolinu. Srednjovjekovna utvrda nastala je u 13. stoljeću a do nje imaš oko pola sata hoda.

Degustiraj prefinu hranu

I ne zaboravi: U Zlatnoj dolini, biciklizam je strogo povezan s hedonizmom, gastronomija je iznad svih očekivanja, a tu je i najnagrađivanije vinogorje u Hrvatskoj!

 

Istraži: #Bike-vodic-Pozesko-slavonske, #karta.tzzps

Zaprati: facebook.com/visitpozeskoslavonska/

Posjeti: tzzps.hr

Izvor: explorecroatia.eu

Izvor: explorecroatia.eu

Povezane objave

Novosti

Jeste li znali da u Hrvatskoj možete posjetiti Dolinu Jelena, čarobnu destinaciju nadomak Plitvica?

Ako nas je ičemu dobrome koronavirus naučio onda je to činjenici da Hrvatska ima doista jako puno destinacija i...