Kanjon Kamačnik: Zelena oaza Gorskog kotara koju morate barem jednom posjetiti

Aktualno

Ovih je dana bilo dosta kiše, što znači samo jedno - kanjoni Gorskog kotara izgledat će predivno!

Ovogodišnji je travanj neobičan ne samo zbog pandemije i stalnog rasta broja novozaraženih koronavirusom, već i zbog obilnih oborina koje su nam oduzele uživanje u sunčanim danima. I iako ovo proljeće 2021. nije toplo i sunčano u onoj mjeri u kojoj smo navikli, to ima i svoje dobre strane – recimo, posjet Gorskom kotaru sada je još čarobniji!

Zelena regija Lijepe Naše zbog silnih je kiša okupana smaragdnim tonovima, a brojne prirodne atrakcije tog kraja izgledaju još ljepše. Među njima je svakako i kanjon Kamačnik koji dupkom ispunjen kristalno čistom vodom izgleda zadivljujuće.

Kanjon Kamačnik se nalazi kod mjesta Vrbovsko, na pola puta od Zagreba do Rijeke. Ako do Kamačnika idete iz Zagreba, trebat će vam oko sat vremena vožnje automobilom, dok ćete iz Rijeke do njega stići za nekih 45 minuta. Ulaz u kanjon nalazi se nekoliko stotina metara od željezničke stanice u Vrbovskom pa je i vlak dobra opcija za dolazak. Ovdje, na samom ušću Kamačnika, uz rijeku Dobru, smješten je Bistro Kamačnik gdje možete parkirati auto i krenuti u šetnju kanjonom. Ulaznica iznosi 20 kuna što je svakako značajno manji iznos od posjeta nekoj od razvikanih atrakcija poput Plitvičkih jezera ili slapova Krke.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bojan Bilas (@bojanbilas)

Kamačnik je zaštićeni krajolik koji svojim prirodnim ljepotama privlači posjetitelje već dugi niz godina. Staza koja završava izvorom ukupno je dugačka 3.2 km i nije nimalo zahtjevna pa je Kamačnik samim time idealna destinacija za cijelu obitelj. Na stazi vas čekaju drvene galerije, mostići, prekrasni slapovi i neopisiva priroda pa ćete poželjeti zastati na svakom koraku.

Izvor se nalazi na 405 metara nadmorske visine i jedan je od 5 najdubljih u Europi, a do njega ćete stići za sat, sat i pol laganog hoda. Ono što je sjajno kod Kamačnika je to što se on nalazi u blizini zahtjevnijih planinarskih ruta, pa će i oni željni aktivnog turizma i planinarenja doći na svoje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ARSIANO (@arsiano86)

Još jedna atrakcija ove zelene oaze je i Panova, „akustična“ staza. Kako šećete pješačkom stazom, tako ćete nailaziti na instrumente načinjene od hrastovine. Čeka vas gong, ksilofon, rog, zvona i potočne orgulje na kojima možete zasvirati i uživati u zvučnoj kulisi koju stvaraju. Duž šetnice postavljena je i poučna botanička staza koja će vam pomoći da se informirate o biljnom i životinjskom svijetu koji obitava u Kamačniku.

Ne sumnjamo kako će vas ljepota ovog mjesta oduševiti, baš kao i činjenica da je Kamačnik za sada relativno malo otkriven te da je znatno manje popularan od Zelenog vira ili Vražjeg prolaza, destinacija na kojima obično ima puno više posjetitelja.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tom Music (@music_tom_)

Okrepu nakon cjelodnevnog izleta, hodanja i fotografiranja možete pronaći u obližnjem Bistrou Kamačnik u kojem se mogu kušati goranski specijaliteti poput gulaša ili pak pastrve na mlinarski.

Ovaj je biser Gorskog kotara vrijedan vaše pažnje, a iako je lijep u svako doba godine, posebno je čaroban upravo u proljeće kada svježina zelenila izbija iz svakog njegovog kutka. Odmorite se stoga od gradske vreve i uživajte barem na jedan dan u ovoj prirodnoj bajci.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli landra.vica (@landravica)

Povezane objave

Novosti

Jeste li znali da u Hrvatskoj možete posjetiti Dolinu Jelena, čarobnu destinaciju nadomak Plitvica?

Ako nas je ičemu dobrome koronavirus naučio onda je to činjenici da Hrvatska ima doista jako puno destinacija i...