Omiš je jedan od najšarmantnijih gradova na obali, a mi vam donosimo pregršt razloga zašto ga vrijedi posjetiti

Aktualno

Gradić koji se smjestio na ušću rijeke Cetine, okružen visokim stijenama, na prvu će vas osvojiti prirodnim vizurama i ljepotom koja se ne viđa toliko često. U Omišu ne trebate provesti previše vremena da shvatite da je to jedna od onih destinacija koja će vas natjerati da joj se uvijek vraćate.

Koliko ostati u Omišu i što sve raditi? Budući da je ovaj gusarski grad, kako ga često nazivaju, zaista malen, jedan će vikend biti dovoljan za steći dojam, ali niti blizu dovoljan da isprobate sve što nudi, pogotovo kad se u obzir uzme i okolica s kojom je Omiš usko povezan.

Imajte na umu da sve unutar samog grada možete obići pješice, ali ipak zbog slabije i neorganizirane povezanosti s okolnim mjestima rivijere i Dalmatinskom zagorom, koju također vrijedi posjetiti, bolje je da se na ovaj izlet uputite automobilom. Sve lokacije koje ćemo spomenuti  najviše su 20 minuta udaljene automobilom, a za većinu je potrebno puno manje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BEST IN DALMATIA (@best_in_dalmatia) on

Nevjerojatna priroda i pogledi koji oduzimaju dah

Osim samog starog grada i prepoznatljivih uskih kamenih dalmatinskih ulica iznad kojih se uzdižu kamene klisure, postoji nekoliko stvari koje Omiš izdvajaju od ostalih gradova na našoj obali. Prirodno okružje ovu lokaciju čini rajem za sportaše i avanturiste. Ljubitelji slobodnog penjanja pronaći će fantastične penjačke rute, a tu je i Cetina ako želite iskušati rafting te možda jedan od najintrigantnijih zip lineova koji će vas “provozati kanjonom” Cetine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Croatia from above (@croatia.from.above) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝐕𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐚𝐝𝐨 (@villa_marado) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 57hours (@57hours_app) on

No ne morate biti “sportski” raspoloženi za popeti se na staru tursku utvrdu Forticu iznad Omiša za što će vam trebati oko 45 minuta, a za nagradu ćete dobiti nevjerojatan pogled na ušće i okolne otoke. Za sve one koji to preskaču, jednostavnija je opcija utvrda Mirabela u starom gradu do koje vam treba par minuta i s koje puca pogled na samo ušće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiffany ✯ (@tiffanyolivia__) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Croatia from above (@croatia.from.above) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Croatian couple (@crocouple_journeys) on

U Omišu ćete pronaći predivne šljunčane plaže na Brzetu i Slavinju (gradska plaža je poznata po pijesku i dubini koja ne prelazi jedan metar što će možda biti zanimljivo svima onima koji na odmor dolaze s djecom), ali ipak naš je savjet da se zaputite put Makarske i istražujete najljepše plaže u Hrvatskoj koje se kriju u Nemiri, Mimicama, Lokvi Rogoznici, Pisku… A ako želite iskusiti pravo omiško ljeto, morate se okupati u Cetini koja je uvijek hladnija od mora i koja, ako je slušati lokalce, jedino što vas može rashladiti kada se temperature penju iznad 30 stupnjeva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🌊☀️🌊☀️🌊Gabi🌊☀️🌊☀️🌊 (@__.wonderful__life_gk.__) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MOHSIN OP WERELDREIS (@mohsinopwereldreis) on

Domaća spiza i soparnik koji morate probati!

Baš kao i svaki gradić na obali, i Omiš ima hrpu ugostiteljskih objekata prosječne kvalitete, ali to ne znači da ne možete pronaći mjesta koja će vas oduševiti. Za domaću spizu zaputite se u konobu Joskan u starom gradu, a tu su i restorani Bastion te Cocopazzo u sklopu kojeg se nedavno otvorila i slastičarnica “I Gemelli” s prekrasnim interijerom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by I Gemelli (@i__gemelli) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eol Rooftop Bar (@eol_bar) on

Za autentičnu domaću hranu vrijedi potegnuti u desetak minuta udaljen restoran Kod Mije u Lokvi Rogoznici, a gastronomsku turu teško možete finiširati bez kušanja soparnika, tradicionalnog specijaliteta od tijesta i blitve po kojem je ovo područje i poznato. Mnoštvo malenih OPG-ova radi soparnik koji možete naručiti, navodno se najbolji krije u Gatima, a ako se zaputite do tog malenog sela, ne zaboravite stati kod kipa Mile Gojsalić. Ova heroina bila je djevojka iz sela Kostanja u Dalmatinskoj zagori. Paša ju je oteo i u svom taboru silovao. Da bi se osvetila, zapalila je skladište baruta u osmanskom taboru.  Njenu skulpturu iznad Omiša izradio je slavni kipar Ivan Meštrović.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Villa Gariful (@villa_gariful) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anita R. (@anitaradovcic) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🍽 Kaštil Slanica (@kastilslanica) on

Ako poželite jegulje ili žabe, restoran Kaštil Slanica smješten je na samoj rijeci i idealan je izbor za vruće dane pa ćete uz finu hranu uživati u uvijek prisutnom hladnom povjetarcu. Za piće se uputite u rooftop bar Eol ili s druge strane Cetine u Prestige koji ima najbolji izbor ginova i koktela i to sve s pogledom na samo ušće rijeke.

Povezane objave

Novosti

Jeste li znali da u Hrvatskoj možete posjetiti Dolinu Jelena, čarobnu destinaciju nadomak Plitvica?

Ako nas je ičemu dobrome koronavirus naučio onda je to činjenici da Hrvatska ima doista jako puno destinacija i...