Umijeće života u Labinu i Rapcu

Aktualno

Domaći influenceri u posjetu istarskim gradićima Labin i Rabac

Antonija Blaće, Mate Janković, Dora Predojević, Pamela Smoljanić, Domagoj Sever, Andrea Trgovčević i Nevena Rendeli ovaj su vikend proveli u Labinu i Rapcu, i upoznali se sa svim čarima ovih šarmantnih istarskih gradića – od bogate kulturno-povijesne baštine, rudarske prošlosti, vrhunske gastronomije, do zanimljivih outdoor aktivnosti.

Na istočnoj obali čarobne Istre smjestio se Labin, još uvijek pomalo neotkriveni istarski dragulj. Zidinama i utvrdama okruženi stari grad, s brojnim očuvanim palačama, kulturnim znamenitostima i sakralnim objektima uzdiže se na brežuljku 300-injak metara iznad obale Kvarnerskog zaljeva. Isprepleten bogatom poviješću i rudarstvom koje je obilježilo ovaj kraj, Labin je danas fascinantan grad proturječnosti; starog i novog, povijesti i sadašnjosti, turizma i umjetnosti. Šetnjom ulicama starog grada Labina kroz vođenu turu Istra Inspirita, domaći influenceri upoznali su zanimljivu povijest ovog gradića, od simbola rudarstava- Šohta i replike rudnika u Narodnom muzeju Labina do susreta s poznatim povijesnim labinskim ličnostima poput Matije Vlačića Ilirika i  Giuseppine Martinuzzi koje su za ovu priliku utjelovili Matija Ljuba i Vedrana Juričić. Labin je ove godine proslavio i 100 godina od Labinske republike, prvog antifašističkog ustanka u Europi i pobune istarskih rudara.

„Nije mi ovo prvi posjet Labinu i Rapcu, ali sam prvi put bila na vođenoj turi kroz povijest Labina i oduševljena sam rudarskom turom. Ponuda je stvarno bogata, ima se što za vidjeti, naučiti ali i pojesti i popiti.“, oduševljena je poznata voditeljica Antonija Blaće ovim istarskim gradićima.

Labin
Labin
Antonija Blaće i Andrea Trgovčević

U Art gastro galeriji Negri u palači iz 17. stoljeća degustacijom ekstra djevičanskog maslinovog ulja doživjeti ćete pravi spoj okusa, tradicije i umjetnosti s jednim od najboljih svjetskih maslinovih ulja uvrštenom u čuvenom vodiču Flos Olei. Najpoznatije maslinovo ulje ovoga kraja, ono obitelji Belić, Oleum Viride Belić, kušati se može u Oleoteci u Rapcu, a njihova ulja već godinama dobivaju najviše ocjene u prestižnom vodiču Flos Olei.

Uz maslinovo ulje nezaobilazni su i vinari istočne obale Istre među kojima se ističu Vinarija Juričić u mjestu Bartići, nedaleko Starog grada Labina, gdje su ujedno smješteni i njihovi nasadi vinove loze, maslina i lavande i vinarija Bačac iz Kukurina.

vinarija Juričić
ulja Belić
Roberto Radić
g.Belić
degustacija Belić ulja

Gastronomska ponuda

Ljubitelji gastronomije hedonistički užitak doživjeli su kušajući gastro delicije u restoranima u samom centru Labina, koji su ih osim užicima za nepce počastili i ugodnim ambijentom i  pogledom na Labin, ali i na vrhove Učke.

Na usponu u stari grad Labin u preuređenom arhitektonskom biseru iz 1900. godine, nalazi se restoran boutique hotela Peteani, elegantni modernistički interijer, uz najbolje lokalne namirnice, spravljene na jednostavan i zdrav način, bogati vinski podrum te iskustvo osoblja, garancija su za vrhunsko gastronomsko iskustvo.

Restoran Velo Kafe, na glavnom gradskom trgu, oduševio je domaćim morskim specijalitetima u nekoliko sljedova, a nitko nije propustio zasladiti se tradicionalnim istarskim slasticama, labinskim flambiranim krafima.

Na trgu San Marco pak nikako ne smijete zaobići Pizzeriu Rumore. Pizzeriu s vrhunskim napolitanskim pizzama koja slovi za jednu od najboljih u Hrvatskoj, o tome dovoljno govori i činjenica da je pizzerija Rumore prva u Hrvatskoj dobila prestižan certifikat organizacije AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana), koji nazivaju i Michelinom za pizzerije. Trenutno u ponudi Rumore ima 12 pizza – šest tradicionalnih i šest gourmet pizza, a osim na kvaliteti namirnica, naglasak je i na izradi tijesta koje mora odležati 48 sati prije nego što se peče.

Rijetko koji grad ovako šarmantno spaja bogatstvo arhitekture, kulturno-povijesnih spomenika s umjetničkim ateljeima, gastro ponudom i dahom mladosti koja se ovdje okuplja.

Pizzeria Rumore
Restoran Boutique Hotel Peteani
Restoran Boutique Hotel Peteani
Restoran Boutique Hotel Peteani

Rabac – biser Kvarnera

Za sve one koji svoj odmor ipak ne mogu zamisliti bez mora, na samo par minuta od Labina, nalazi se i turističko središte – Rabac. Biser Kvarnera poznat po kristalnom moru, bogatom podmorju i biserno čistim plažama. Atraktivna lokacija s netaknutom prirodom i pitoresknim zaleđem jednostavno poziva na istraživanje i rekreaciju u svako doba godine!

Potpuni mediteranski ugođaj doživjet ćete u Villi Rosa dei Venti, imanju na uzvisini koje se sastoji od dvije samostojeće vile okruženo slikovitom prirodom i bazenom s pogledom na zaljev.

Andrea Trgovčević
Villa Rosa dei Venti
Villa Rosa dei Venti
Villa Rosa dei Venti

Do ove lokacije možete doći i biciklima pa svakako preporučujemo turu na električnim biciklima Bike Centra Rabac koja je prilagođena profesionalnim i rekreativnim tipovima biciklista te obiteljima s djecom. Centar na jednom mjestu objedinjuje sve sadržaje koje biciklisti trebaju na odmoru: od Bike Parka s pump track poligonom za treniranje i specijaliziranih staza različite zahtjevnosti do škole biciklizma i vođenih tura za potpuni biciklistički doživljaj u neposrednoj blizini Jadranskog mora.

Za potpuno uživanje u bezbrižnom odmoru, ovisno o vašim preferencijama i željama, hoteli Valamar i Maslinica nude širok izbor smještaja od dvije do pet zvjezdica na najboljim lokacijama.

Mi smo izuzetno zadovoljni što smo imali priliku kroz našu destinaciju provesti domaće influencere i novinare. Želja nam je bila prikazati Labin i Rabac kao jednu istarsku destinaciju koja ima puno toga za ponuditi. Posebno nas veseli što smo im otkrili pomalo nepoznate činjenice o našem kraju i veseli nas obećanje da se svi vraćaju u Labin i Rabac opet. S obzirom na brojne slike i video sadržaj koji su već stigli do nekoliko tisuća njihovih pratitelja, sigurni smo da se dobra riječ o našoj destinaciji širi i dalje.“, zadovoljno ističe Astrid Glavičić, direktorica Turističke zajednice Grada Labina.

Ovaj neotkriveni istarski dragulji svakako bi se trebao naći na svačijem popisu top destinacija 2021. godine!

Povezane objave

Novosti

Jeste li znali da u Hrvatskoj možete posjetiti Dolinu Jelena, čarobnu destinaciju nadomak Plitvica?

Ako nas je ičemu dobrome koronavirus naučio onda je to činjenici da Hrvatska ima doista jako puno destinacija i...