Staza sedam slapova: Savršen vikend bijeg u istarsku prirodu

Aktualno

Tražite ideju gdje pobjeći za vikend? Ova istarska staza u prirodi oduševit će vas ljepotom.

Kratka, ali slatka vikend putovanja mogu poslužiti kao savršen odmak od svakodnevnice. U samo dva ili tri dana moguće je značajno napuniti “baterije”, osjetiti novi polet za životom te se adekvatno odmoriti, a ako uz sve to iskombiniramo i otkrivanje novih, nepoznatih nam mjesta – plan postaje savršen. Zato smo mi pronašli mjesto koje vam može pružiti sve to – odmor za dušu i tijelo, fizičku aktivnost, avanturu i uživanje u gastronomskim delicijama.

Naravno, radi se o posjetu Stazi sedam slapova kod Buzeta u Istri, a koja malo po malo postaje totalni Instagram hit. Primijetili smo kako su domaće turističke agencije zbog korone svoju ponudu usmjerile na Lijepu Našu, a jednodnevni izleti na Stazu sedam slapova postali su jedan od najtraženijih izleta. O čemu se točno radi?

O zanimljivom krajoliku u kojem se brda spajaju s proplancima i starim gradićima, a sve je začinjeno brojnim pritokama rijeke Mirne. Ova se prirodna atrakcija nalazi u području koje se službeno naziva Buzeština, a s obzirom da je voda element koji oduvijek intrigira ljude, ne iznenađuje da mnogi pohrle vidjeti čudesne slapove koji se formiraju u mnogobrojnim kotlinama i kanjonima rijeke Mirne.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Anamarija Astrid Ledić (@astridsgram)

Staza sedam slapova je kružna planinarska staza koja počinje i završava u Buzetu, a vodi od Selca do Glistonija preko Kuhari do Kotli te je upravo idealna za početnike kao i one malo aktivnije pješake koji žele vidjeti najljepši dio unutrašnjosti Istre.

Ljeti zelenilo i bogata vegetacija oduzimaju dah, u jesen kiše pune rijeku i stvaraju obuzimajući huk vode koja se prelama preko stijena, zimi zaleđene kapljice vode stvaraju neobične vizure, a u proljeće nježno cvjetanje biljaka “probudi” kanjon – u koje god godišnje doba odlučili posjetiti ovu pješačku stazu, nećete se razočarati viđenim.

Inače, sama staza je duga 13,5 kilometara te će vam za kompletan obilazak cijele ture trebati oko pet sati. Dobro je znati da je staza srednje zahtjevna, jer sadrži vrlo lagane dijelove šetnica, ali je na samom svom početku izazovna te traži malo penjačke spretnosti i iskustva.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tvrtko (@rivios7)

Staza svojim većim dijelom prolazi uz tok rijeke Mirne te pokraj sedam atraktivnih slapova, dok u svojem prvom dijelu prolazi buzetskom trim stazom i šetnicom. Prvi slap do kojeg stižete visok je 5 metara, a jezerce kojem puni vodu široko je čak 24,4 metra. Nakon što se prvi dojmovi slegnu, očekuje vas drugi slap, nešto viši. Slap Bačva visine 8,8 m i širine 5,8 m stvara jezerce nešto manje od prvog, širine 12,1 m. Tek kada prođete kraj njega slijedi najveća atrakcija na stazi: slap Vela peć visok čak 26,5 i širok 5,6 m.

U nastavku staze očekuje vas slap Mala peć visok 4 m i širok 3 m. Prava atrakcija uz vodu slijedi dalje na putu dolaskom na slap Kotli, visine 12 m i širine 7 m. Na ovom području sačuvan je i stari mlin s kojeg se pruža pogled na jezerca i slapove, a svakako razgledajte Kotle, obnovljeno staro selo. U ljetnim mjesecima se ovdje možete i okupati u hladnoj i kristalno zelenoj vodi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli UPOZNAJ HRVATSKU (@upoznaj_hrvatsku)

Staza od pitoresknih Kotli dalje vodi do slapa Ispod stare kave, odnosno kamenoloma. Svojom visinom od 7,9 m i širinom od 2,5 m stvara jezerce širine 16 m. Posljednji slap Grjak je visine 8,20 m čije je jezerce široko čak 35,4 m i duboko 6,1 m.

Uz obilazak ovih prirodnih fenomena, nemojte zaboraviti i na zanimljivu činjenicu da se uz stazu nalazi i stari Napoleonov most iz početka 19. stoljeća. Naime, most sv. Jožefa ili kako se još naziva Francuski most, podignut je za kratke Napoleonove vladavine središnjom Istrom, a još uvijek stoji u svom originalnom izdanju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 𝔸𝕞𝕒𝕟𝕕𝕒 (@__maaddy__)

Nakon što prohodate cijelu turu, možete otići počastiti se ukusnom domaćom hranom i istarskim delicijama u obližnji Buzet do kojeg možete otići pješice ili za tek par minuta vožnje autom. S obzirom na to da je travanj mjesec divljih šparoga, trenutno se najviše isplati uživati u jelima na bazi te super zdrave namirnice.

Nadamo se da smo vas zaintrigirali za posjet Istri i njezinim magičnim kutcima za koje možda ranije niste čuli.

Povezane objave

Novosti

Jeste li znali da u Hrvatskoj možete posjetiti Dolinu Jelena, čarobnu destinaciju nadomak Plitvica?

Ako nas je ičemu dobrome koronavirus naučio onda je to činjenici da Hrvatska ima doista jako puno destinacija i...