Evo zašto posjetiti veličanstvenu Dinaru, 12. hrvatski park prirode

Aktualno

Hrvatska je postala bogatija za još jedan park prirode, a mi vam otkrivamo sve o njemu.

Lijepa Naša poznata je kao prava riznica prirodnih ljepota. Od slavonskih ravni, preko zagorskih brega pa sve do dalmatinskog krša – Hrvatska ljubiteljima prirode može ponuditi mnogo toga, a od prošlog je petka i službeno bogatija za još jedan park prirode. Naš 12. park prirode tako je postala Dinara, najvrjednija prirodna cjelina krša u svijetu, a koju karakterizira bogatstvo endemskih vrsta biljaka i životinja.

Taj će park obuhvatiti hrvatski dio planine Dinara, Troglava i Kamešnice, izvorišni i gornji dio toka Cetine te krška polja Hrvatačko, Paško i Vrličko. Prostirat će se na području dviju županija – Splitske i Šibenske i na površini od gotovo 63.000 hektara. Proglašenjem parka prirode, zaštitit će se prirodne i druge vrijednosti masiva Dinara temeljene na ekološkim, krajobraznim i drugim vrijednostima.

Dinara je uz to i prirodna granica s Bosnom i Hercegovinom, a najviši vrh masiva Dinara je Troglav s 1913 metara nadmorske visine, koji se nalazi na teritoriju naših susjeda, dok je na području Hrvatske najviši vrh Sinjal (Dinara) s 1831 metar nadmorske visine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli M A R I O J U R I N A (@mariojurina)

Inače, ovaj planinski masiv dobio je ime po ilirskom plemenu čiji su se pripadnici nazivali Dinaridi, a živjeli su s istočne strane planine. Ova veličanstvena planina nudi mnogo toga za obožavatelje planinarenja i avanturizma. Najbolje ju je krenuti istraživati iz Knina, grada koji se nalazi u njezinu podnožju.

Na Dinari je planinarima dostupno sedam dobro održavanih planinarskih staza, od kojih je najkraća 5,7 kilometara, a najduža 18,9 kilometara. Prva je na relaciji Glavaš – Sinjal i za nju ćete trebati izdvojiti 2 sata i 45 minuta, a slična je duljina penjanja i putem staze PD Brezovac – Duler – Samar – Sinjal duljine 5,7 kilometara.

Možete i stazom Guge – Suho Polje – PK Brezovac – Duler – Samar – vrh Sinjal, stoga ako se odlučite, pripremite se na gotovo 6 sati penjanja tijekom kojih ćete proći 18,9 kilometara. Nešto je duža staza na relaciji Mirkovići – PD Brezovac – Duler – Samar – Sinjal u trajanju od 4 sata i 30 minuta, a od kraćih dostupne su vam još staza Mirkovići – Jogurt staza – Sinjal duljine 8,2 kilometara, koju ćete proći za 3 sata, staza Guge – Suho Polje – Badanj – PD Brezovac – Duler – Samar – Sinjal u trajanju od 6 sati i 30 minuta, a ako ste hrabriji, zaputite se stazom Suhopolje – Super Ferata „Dinaridi-Ošljak“ – Sinjal – Suhopolje, za čiji vam uspon treba čak 9 sati.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Like Šibenik (@like_sibenik)

U tom kontekstu valja spomenuti i Via Dinaricu, planinarsku stazu koja vodi kroz tri usporedne trase – plavu, bijelu i zelenu. Plava vodi diljem jadranske obale, bijela u planinski masiv, a zelena u unutrašnjost Dinarida. Ako se odlučite za ovaj put, on će vas odvesti kroz nacionalne parkove Risnjak, Krka, Mljet, Sjeverni Velebit, Paklenicu, Plitvička jezera te parkove prirode Biokovo, Vransko jezero, Velebit i Učku. Impresivno, zar ne?

No, da se sve ne bi vrtilo oko planina, na dinarskom području možete istražiti i rijeke Krku i Cetinu, čiji se izvori nalaze u tom kraju. Na popis mjesta koja još trebate obići stavite naravno i jezero Peruču, koje, ako niste znali, puni rijeka Cetina. Volite li slapove, zaputite se prema zaseoku Kovačiću kraj Knina, gdje vas čeka 22 metra visok slap Krčić.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli thiswayblog🗺 (@thiswayblog.pl)

Ovo je područje krško te u njemu obitavaju razne divlje životinje pa cijelo vrijeme valja biti na oprezu i dobro opremljen. Što se pak smještaja tiče, na planini postoji niz planinarskih domova i skloništa, a uvijek se možete i autom vratiti u podnožje te pronaći apartman ili sobu u kojoj možete prenoćiti.

Ovaj je udaljen i pomalo izoliran dio Hrvatske još uvelike neistražen pa je sjajna opcija za sve one koji uživaju u miru i tišini te se ne žele gužvati na planinarskim stazama s još mnogo ljudi. Otkrijte ovog proljeća našu lijepu Dinaru i uvjerite se i sami zašto je postala park prirode.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mico Samardzija (@mico.samardzija)

Povezane objave

Novosti

Jeste li znali da u Hrvatskoj možete posjetiti Dolinu Jelena, čarobnu destinaciju nadomak Plitvica?

Ako nas je ičemu dobrome koronavirus naučio onda je to činjenici da Hrvatska ima doista jako puno destinacija i...